INFO

Invasion/2

Duo Expo Céline Geeraert & Kim Vandaele


Fort de Saint- Héribert

Chemin des forts, Wépion (Namen)


Expo:

Sa 8 & Su 9 July: 10-17H


adults: 7€
primary school: 5€
high school: 6€
less than 6 years: free if accompanied by their parents
ONLY CASH
the proceeds go to the fort for maintenance


INFO:
Well-hidden in a privately owned forest in the vicinity of the Walloon city of Namur some traces were found of an impressive example of Belgian military architecture a
number of years ago: Le fort Saint-Héribert. Until quite recently the fortress that was built at the end of the 19th century and that served both during the First and
the Second World War was completely covered in detritus and overgrown by nature. Thanks to the efforts of Emile Legros it is now once again accessible and is
gradually revealing its historic secrets. Thanks to the foundation that manages the fortress and the non-profit organisation Lieux Communs, artists of all sorts are now given the opportunity to occupy the fortress over the course of one week-end.
Artists from the Ghent region (Flanders) will be artistically invading the military structures. They are Céline Geeraert and Kim Vandaele.
Their aim is to put on display work that is inspired by the fortress itself, by its history, and by the various intriguing rooms that still contain so many traces and
relics of what life once must have been like for the soldiers manning the fortress.
Each artist has chosen specific rooms, places… in which he or she wishes to leave a trace as well and this by means of a creation that is, at the same time, very personal but reflects the emotional impact of and inspiration generated by the location.
On the aforementioned days, not only can you look at the works of art, but you can also visitthe fortress.

You will find more inspiration on the website of the - Fort de Saint Héribert
(fortsaintheribert.be)

TOGETHER-APART

TOGETHER-APART (tekst over het werk)

Sinds 2019 portretteert Kim Vandaele de bomen, bladeren, takken, keitjes die haar raken tijdens wandelingen in de natuur. Ze tekent die portretten met een wonderlijke precisie en toont zo de tere vergankelijkheid in het weelderige leven, en vice versa. ‘Kunstenaar tekent natuur’. Het lijkt haast banaal. Maar dat is het zelden en, in dit geval, allerminst.

De zorgvuldigheid waarmee ze tekent – vaak in Bister, soms in potlood of houtskool – is tegelijk een subtiel als sterk statement over de relatie van de mens tot zijn omgeving. Vandaeles werk onthult een intens menselijke blik op de omgeving. Het is een zachte blik die louter verwondering in zich draagt. Ook de mens zélf is in de tekeningen te zien. Je kijkt naar de takjes, de bladnerven, de knoesten en je herkent de inwendige mens vol vaten als takken en nerven, met een hart als een knoest.

In het nieuwe werk together-apart dat ze voor de expo 2023 in Fort de Saint-Héribert vlakbij Namen creëert, zet ze een verrassende stap en verbindt ze mens en natuur hechter – en nog ontroerender – met elkaar. 

De aanzet? Een snoeipartij in de tuin van de kunstenaar. Tijdens het voorjaar van 2023 werd de imposante vederesdoorn in Vandaeles tuin gesnoeid. De gesnoeide takken kiemden. Ontelbare scheutjes bleken klaar om een nieuw bos te vormen. De kunstenares plukte honderden van de jonge boomscheutjes. Ze drukte de scheutjes een voor een tot unieke werkjes op klein, rechthoekig formaat. Boomscheutjes drukken? Kan dat? Kim Vandaele kan dat. Hoe? Door de drukpers werkloos in haar atelier te laten staan en elk boomscheutje met de hand te drukken met behulp van krantenpapier, Etsinkt, een doekje en kundige vingers die met evenveel kracht als precies met het doekje over elk nerfje en worteltje wrijven. Soundtrack bij dit monnikenwerk: de vogeltjes die in en omheen de vederesdoorn wonen. Er werden zo ruim vijfhonderd scheutjes gedrukt. Samen vormen ze het werk together-apart. Ze kiemden samen maar gaan apart de wereld in, want elke bezoeker van de expo krijgt een unieke afdruk. 

De idee hierachter is rakend. De werkjes maken namelijk de omgekeerde beweging van de soldaten die in het Fort de Saint-Héribert verbleven. Dit fort werd gebouwd in 1870. Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog waren er telkens ruim vijfhonderd soldaten gestationeerd. Soldaten zijn als jonge boomscheuten. Krachtig, in volle bloei maar helaas worden ze vaak ontworteld en geknakt. Zij kwamen apart maar knakten samen…

Met dit werk toont de kunstenares de kracht én de machteloosheid van het jonge wezen tegenover grootmachten. Kim Vandaele heeft geen woorden nodig om zo’n groots, gelaagd verhaal te vertellen. Zij heeft genoeg aan een tuin vol boomscheutjes, een paar handen die geniaal galant zijn en een stapel witte kaartjes om de bezoeker te overrompelen met werk van een hartverscheurende schoonheid.


tekst: Els Van Steenberghe