Ronse drawing price 2018

15.12.2018 - 13.1.2019

CC DE VERVERIJ

Ronse - Wolvestraat 37


De Ronse Drawing Prize of de Grote Prijs voor Actuele Tekenkunst van de stad Ronse is dit jaar aan de 50e editie toe. Deze prijs heeft sinds jaar en dag een sterke artistieke uitstraling in de Vlaamse beeldende kunstwereld bij jonge kunstenaars, kunstenaars met een ruim artistiek parcours, curatoren, kunsthogescholen, kunstencentra, cultuurcentra, academies, galerijen...


50e editie Grote Prijs Actuele Tekenkunst

De wedstrijd werd in 1969 opgestart als ‘Prijs Plastische Kunsten’ waarbij naast schilderijen ook tekenwerken werden ingestuurd. Begin jaren 80 werd beslist om de Grote Prijs specifiek te richten naar de autonome hedendaagse tekenkunst. Deze eigenzinnige keuze heeft ertoe geleid dat de ‘Grote Prijs voor actuele Tekenkunst van de Stad Ronse’ uitgegroeid is tot de enige jaarlijkse nationale wedstrijd autonome tekenkunst van hoog artistiek niveau.

Het huidige kwaliteitspeil van de ‘Ronse Drawing Prize’ wordt mee bepaald door de keuze van het Cultuurcentrum De Ververij om de jury elk jaar samen te stellen met de nodige aandacht voor de bijzondere artistieke verdiensten van de juryleden. Voor de 50°editie werden Mark Manders, Pjeroo Roobjee, Philippe Van Cauteren en Rinus Van de Velde gevraagd om de jury van dit jaar te vormen en deze gingen met geestdrift in op de uitnodiging. Het cultuurcentrum heeft  steeds gewaakt over de anonieme beoordeling door de jury waardoor er steeds een integere en eigenzinnige selectie tot stand komt.